پنج شنبه, فروردين 30, 1403

درب های بهشت و جهنم( قسمت اول)

درب های بهشت و جهنم( قسمت اول)

بسم الله الرحمن الرحیم
درب های بهشت و جهنم (قسمت اول)

آیا میدانید نام درب های بهشت و جهنم چیست؟
خداوند برای وارد شدن به بهشت و جهنم مراتب مختلفی را تعیین کرده است که انسانها با توجه به اعمال خود و میزان خوب و بد بودن آنها از درهای مختلفی وارد بهشت یا جهنم می شوند. خداوند در قرآن ، جهنم را نیز مانند بهشت دارای در می داند و می فرماید:همان دوزخی که هفت در دارد، و برای هر دری گروهی از پیروان شیطان تقسیم شده اند «لَها سَبْعَهُ أَبْوابٍ لِکلِّ بابٍ مِنْهُمْ جُزْءٌ مَقْسُومٌ»؛ جهنم نیز هفت در دارد و برای هر دری، گروه معینی از آنها تقسیم شده اند. (سوره حجر، آیه 44)
دوزخ به بیان قرآن هفت «در» دارد؛ اما درهای بهشت در چهار آیه قرآن، به طور مطلق و بدون تعیین تعداد آمده است. (سوره ص، آیه 50؛ سوره زمر، آیه 71 تا 73) در حقیقت درهای جهنم برای گناهانی است که انسان به سبب انجام آنها وارد دوزخ می شود، هر در برای نوعی از گناه است. واضح است درهای زیاد به منظور کثرت افراد هنگام ورود نیست، همچنین جنبه تشریفاتی ندارد، بلکه به عوامل مختلفی اشاره می کند که انسان با ارتکاب به آنها وارد بهشت یا جهنم می شود. همانطور که درهای بهشت برای طاعات، اعمال صالح و مجاهدت هایی است که بوسیله آن بهشتیان وارد بهشت می شوند.
اما در احادیث دیگر برای بهشت، هشت در عنوان شده است.
چنانچه امام جعفر صادق(ع) فرموده است:
بدانید که بهشت هشت در دارد و عرض هر دری، به اندازه چهل سال راه است. (الخصال، ص 408)

چرا بهشت 8 در و جهنم 7 در دارد؟
1- در آیات متعددی از قرآن کریم آمده است که برای بهشت و جهنم در هائی وجود دارد از جمله در این دو آیه:
«وَسِیقَ الَّذِینَ کَفَرُوا إِلَی جَهَنَّمَ زُمَرًا حَتَّی إِذَا جَاءُوهَا فُتِحَتْ أَبْوَابُهَا »؛ و کسانی که کافر شدند گروه گروه به سوی جهنم رانده می شوند وقتی به دوزخ رسیدند درهای آن گشوده می شود. (سوره زمر، آیه 71)
«وَسِیقَ الَّذِینَ اتَّقَوْا رَبَّهُمْ إِلَی الْجَنَّةِ زُمَرًا حَتَّی إِذَا جَاءُوهَا وَفُتِحَتْ أَبْوَابُهَا »؛و کسانی که تقوای الهی پیشه کردند گروه گروه به سوی بهشت برده می شوند و هنگامی که به آن میرسند درهای بهشت گشوده می شود. (سوره زمر، آیه 73)
در قرآن به تعداد درهای بهشت اشاره ای نشده است اما در مورد تعداد درهای جهنم می فرماید:
«وَإِنَّ جَهَنَّمَ لَمَوْعِدُهُمْ أَجْمَعِینَ، لَهَا سَبْعَةُ أَبْوَابٍ لِکُلِّ بَابٍ مِنْهُمْ جُزْءٌ مَقْسُومٌ»؛ و دوزخ میعادگاه همه آنهاست هفت در دارد و برای هر دری گروه معینی از آنها تقسیم شده اند. (سوره حجر، آیه 43 و 44)
2- جهنم دارای هفت در است و مطابق روایات، بهشت دارای هشت در می باشد. (خصال صدوق ج2 ص408 باب الثمانیه ح6)
این تفاوت بیانگر آن است که راههای نیل به بهشت بیش از جهنم است زیرا رحمت خداوند بر غضبش پیشی دارد، (یا من سبقت رحمته غضبه)(دعای جوشن کبیر)
3- وجود درهای متعدد برای بهشت و جهنم به دلیل مراتب اعمال خوب و بد و درجات افراد دارای طبقات است که با میزان اعمال خوب یا بد افراد متفاوت است مثلا درباره منافقان آمده است که آنان در پایین ترین درکات دوزخ قرار دارند:
«إِنَّ الْمُنَافِقِینَ فِی الدَّرْکِ الْأَسْفَلِ مِنَ النَّارِ وَلَن تَجِدَ لَهُمْ نَصِیرًا»، (سوره نساء، آیه 145؛المیزان، ج12، ص 170)
و نیز درباره مؤمنان قرآن می فرماید:هر عمل نیکی که از آن سر می زند به یکی از درها و درجه های بهشت راه می یابند به عنوان نمونه به هشت عامل ورود به بهشت در سوره رعد اشاره فرموده است که عبارتند از رعایت عهد و پیمان، خوف الهی، انفاق، بر پا داشتن نماز، صله ارحام، ، ترس از بد عاقبتی، صبر در راه خدا و بدی را با خوبی پاسخ گفتن (سوره رعد، آیات 20-23؛تفسیر نمونه، ج10، ص194 و 195)
4- بر اساس آیات و احادیث، هر یک از درهای بهشت و جهنم با نام های متفاوتی خوانده می شوند.
پیامبر اکرم(ص) می فرمایند:
یکی از درهای بهشت «ریان» (به معنی شاداب، سیراب) نام دارد که فقط روزه داران از آن وارد می شوند. در دیگر «معروف» نام دارد که اهل معروف و کارهای خیر از آن وارد می شوند. در دیگر «صبر» است و نیز در دیگر آن «شکر» است. در دیگر بهشتی «بلا» نام دارد و در دیگر آن «اعظم» است که مخصوص پارسایان و پرهیزکاران است.(میزان الحکمه، ج1، ص 431، ح 2595) امام علی(ع) فرموده است:
بهشت دارای هشت در است، دری که از آن پیامبران و صدّیقان وارد می شوند؛ دری که شهدا و صالحان از آن وارد می شوند؛( اشاره به آیه 69 سوره نساء)، از پنج در دیگر شیعیان و دوستداران ما وارد می شوند، و از در آخر سایر مسلمانانی که به یگانگی خدا عقیده دارند و در دل آنان ذرّه ای از بغض و کینه نسبت به ما اهل بیت(ع) وجود ندارد. (الخصال، ص 408؛ بحارالانور، ج 8، ص 39)

5- اسامی درهای جهنم و بهشت فقط موارد ذکر شده نیست و اسامی دیگری برای آنها نیز گفته شده است. حتی این که کدام در از بهشت و یا جهنم مخصوص چه افراد یا گروهی است یاد شده است.(خصال صدوق 2، باب السبعه، ص361، و باب الثمانيه ص 408)
ادامه دارد....

گردآورنده:پروانه مرادی سبزوار
منبع:خبرگزاری صدا و سیما

از این نویسنده

  • نگاهی گذرا به فلسفه حجاب

    شکرگزاری و حال خوب (قسمت سوم)

    شکرگزاری و حال خوب (قسمت چهارم)

    شکرگزاری و حال خوب (قسمت دوم)

    شکرگزاری و حال خوب قسمت اول

Iran 80.5% Iran
United States 4.6% United States
Germany 3.3% Germany

جمع:

87

کشورها
امروز: 33
روز گذشته: 100
این هفته: 318
هفته ی گذشته: 555
این ماه: 1,539
ماه گذشته: 2,339

تماس با واحدهای اسوه

02155390120
02155482025
واحد وام، داخلی 1
واحد فرهنگی و ازدواج، داخلی 2
واحد رفاهی و خدماتی، داخلی 4
مدیریت:
02155377676
09911135529

ارتباط با ما

آدرس : تهران، میدان انقلاب، خیابان کارگر جنوبی، پایین‌تر از چهارراه لشکر، روبروی دانشگاه علامه طباطبایی (یا پمپ بنزین) کوچه شهید علی غیاثوند قیصری- بن بست آریا- پلاک 6 - زنگ سوم
ایمیل: info@osveh.org ساعت کاری موسسه: شنبه تا چهارشنبه 8 الی 16

کدام بخش از مطالب سایت برای شما جذابتر است؟
© 2024 osveh.org. All Rights Reserved

 Design & Developed by Fatima Co.