جمعه, فروردين 31, 1403

وهابیت در شمایل یک فرقه

وهابیت در شمایل یک فرقه

شاید بهتر باشد در باب وهابیت، پس از بررسی ریشه ها و تاریخچه ی آن، به وضعیت کنونی آن بپردازیم و کمی نیز از دست های پشت پرده ی آن سخن به میان بیاوریم. ریشه های فکری-فلسفی وهابیت که پیش تر گفته شد؛ بعد از مدت ها در زمانی که استعمارگران به تفرقه و جنگ های مذهبی و عقیدتی دامن می زدند، زمینه ی بروز و گسترش یافت. انگلستان در حدود قرن دوازدهم سعی کرد با فرستادن جاسوسان متعدد در میان مسلمانان چند دستگی و اختلافات قومی و مذهبی به وجود آورد و این چند دستگی را به صورت فرقه یا گروهی در آورد. ریشه ها ی فلسفی موجود و بازپروری هایی که اتفاق افتاده بود. در آن زمان دستمایه ی عبدالوهاب قرار گرفت تا او بتواند سنگ بنایی که به صورت اندیشه از دیرباز به دست آورده بود به احکام و عقایدی جدید مبدل سازد و وهابیت امروزی را به شکل فرقه¬ای سامان دهد.
محمد بن عبدالوهاب یک عالم حنبلی بود. وهابیت از نام پدرش گرفته شده و پیش از او مسلکی به این نام و نشان وجود نداشت. دوستی او با یکی از جاسوسان و بعد ها حمایت های استکبار باعث شد که او بتواند اعتقاداتش را به راحتی بیان کند! و فرقه ی وهابیت کم کم شکل گرفت.
اما آنچه عبدالوهاب به آن سر و شکل داد. وهابیت نامی است که شیعیان و اهل سنت بر این فرقه نهاده اند اما آن ها خودشان را سلفی می نامند. سلف در معنای قدیم و سابق است و سلفی گری در معنای عام خود، گرایش به گذشته ای نیکو و باشکوه است که در این حالت تمام اهل سنت را شامل می¬شود. سلفیان کسانی بودند که راه مستقیم را در سلف پاک و سلف صالح جستجو می کردند.
نکته ی مهمی که در این زمینه باید دانست این است که سلفیت و سلفی گری به خودی خود نگاهی است که در اهل تسنن با مصداق بازگشت به شیوه ی خلفای راشدین و دوران نخستین طلایی وجود داشته است اما در وهابیت این نگاه سر و شکل گرفته و به احکامی منتهی می¬شود که بعضی به شدت با عقاید دیگر مسلمانان، شیعه و سنی، مغایرت دارد. اما نگاه سلفی نگاهی است که در آن یک دوره ی زمانی و آدم-ها و اتفاقات آن دوره، لزوماً به عنوان دورانی طلایی یا در اصطلاح golden age شناخته می شود. این نوع نگاه را بسیاری از اندیشمندان در مقابل نگاه موعود گرا و نگاه به آینده قرار داده اند و به نظر می رسد دوگانه ی درستی باشد. زیرا در یکی دوران پسندیده و باب میل دورانی است در گذشته و در دیگری دوران پسندیده و نیکو، دورانی است در آینده که هنوز به وقوع نپیوسته است.
آنچه در این میان هائز اهمیت می باشد این است که این نگاه ها روح جمعی جامعه ی خود را به چه سمت و سویی می کشانند؟! در تحلیل سلفیت وهابی ها به خوبی می توان ریشه های سلفی گری جدید داعش را بررسی و نشان داد... ادامه دارد.

از این نویسنده

  • نگاهی گذرا به فلسفه حجاب

    شکرگزاری و حال خوب (قسمت سوم)

    شکرگزاری و حال خوب (قسمت چهارم)

    شکرگزاری و حال خوب (قسمت دوم)

    شکرگزاری و حال خوب قسمت اول

Iran 80.4% Iran
United States 4.7% United States
Germany 3.3% Germany

جمع:

88

کشورها
امروز: 69
روز گذشته: 73
این هفته: 427
هفته ی گذشته: 555
این ماه: 1,648
ماه گذشته: 2,339

تماس با واحدهای اسوه

02155390120
02155482025
واحد وام، داخلی 1
واحد فرهنگی و ازدواج، داخلی 2
واحد رفاهی و خدماتی، داخلی 4
مدیریت:
02155377676
09911135529

ارتباط با ما

آدرس : تهران، میدان انقلاب، خیابان کارگر جنوبی، پایین‌تر از چهارراه لشکر، روبروی دانشگاه علامه طباطبایی (یا پمپ بنزین) کوچه شهید علی غیاثوند قیصری- بن بست آریا- پلاک 6 - زنگ سوم
ایمیل: info@osveh.org ساعت کاری موسسه: شنبه تا چهارشنبه 8 الی 16

کدام بخش از مطالب سایت برای شما جذابتر است؟
© 2024 osveh.org. All Rights Reserved

 Design & Developed by Fatima Co.